Permanente make-up en inkten

Permanente make-up en inkten

In de periode december 2015 tot en met februari 2016 onderzocht de NVWA 52 zwarte tatoeage- en PMU-inkten op de aanwezigheid van PAK’s en zware metalen en op de microbiologische veiligheid. Daarnaast werd het etiket beoordeeld op de vermelding van de naam of handelsnaam en adresgegevens van de producent, de datum van minimale houdbaarheid, batch- of codenummer en de ingrediëntenlijst. De meeste op de Nederlandse professionele markt aangeboden merken zijn onderzocht. Lijst met inkten en merknamen.

Think Before You Ink!

Wellicht ben je het al tegengekomen op social media. In april 2015 is de campagne ‘Think before you ink’ van start gegaan. In deze campagne vestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aandacht op de zaken waaraan je moet denken als je een tatoeage wilt nemen, als je een tatoeage hebt en als je een tatoeage wilt verwijderen. Uitgebreide informatie over deze onderwerpen vind je in dit artikel.

Tatoeagestudio’s moeten een vergunning van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) hebben. Deze vergunning wordt alleen verleend als tijdens een inspectie blijkt dat er hygiënisch en veilig wordt getatoeëerd in de studio. In de hygiënerichtlijn voor tatoeëren van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) staat aan welke hygiëne- en veiligheidseisen tatoeëerders moeten voldoen.

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit. Ook bij klachten en meldingen gaat de GGD langs bij studio’s om te kijken of er veilig en hygiënisch wordt gewerkt. Verder houdt de NVWA ook toezicht op de naleving van de vergunningplicht, de leeftijdsgrenzen en de gebruikte inkten en de deugdelijkheid van andere materialen.

Laat je tatoeage alleen zetten in een studio met een vergunning. Dan is gecontroleerd of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Deze studio’s vind je in onze database. Een tatoeëerder zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij tatoeëerders die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

Veilig PMU

Het aanbrengen van permanente make-up (PMU) en cosmetische tatoeages is ook een vorm van tatoeëren.

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit.

Laat je PMU alleen zetten in een studio met een vergunning.  Een behandelaar zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij behandelaars die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn. Onze vergunning: nr. 2087 is geldig t/m 27-03-2021.

Hygiënische werkwijze

Een intacte huid biedt bescherming tegen infecties. Doordat de huid tijdens het zetten van permanente make-up (PMU) wordt beschadigd, neemt de kans op infecties toe. Daarnaast kun je tijdens de behandeling besmet raken met bloedoverdraagbare ziekten, zoals hepatitis B of C of hiv, als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

Om infecties te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens het zetten onmisbaar. Houd daarom in de gaten of je behandelaar hygiënisch werkt. Let hierbij in ieder geval op het volgende:

 • de ruimte waar de PMU gezet wordt, is schoon. Er zijn in ieder geval geen bloed- of pigmentvlekken van een vorige klant zichtbaar
 • de behandelaar wast zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaar zet
 • de naaldmodule komt uit een steriele verpakking en wordt niet met de blote handen aangeraakt. Na het zetten wordt de naald weggegooid
 • direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de behandelaar schone handschoenen aan en zet hij/zij de losse (steriele) onderdelen in elkaar. Direct daarna begint hij/zij met het zetten van de PMU
 • na tussentijdse pauzes wast of desinfecteert de behandelaar eerst zijn/haar handen voordat hij/zij handschoenen aantrekt.

Veilig is nog niet mooi

Bij het verlenen van een vergunning wordt alleen beoordeeld of de permanente make-up (PMU) hygiënisch en veilig wordt gezet. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) beoordeelt niet of de PMU ook mooi is.

De kwaliteit en stijl van PMU kan verschillen per studio. Oriënteer je daarom goed voordat je PMU zet.  Ook kun je bij vrienden en bekenden informeren naar hun ervaringen met behandelaars.

Leeftijdsgrenzen

Bij permanente make-up (PMU) wordt inkt in de huid geïnjecteerd. Daarom gelden voor PMU dezelfde leeftijdsgrenzen als voor tatoeëren.

Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is. Dit mag echter níet op het hoofd, de hals, de polsen en de handen. Omdat PMU altijd op het hoofd wordt aangebracht, is het zetten van permanente make-up bij jongeren onder de 16 jaar dus niet toegestaan. Bij kinderen onder de 12 jaar is het op geen enkele plaats op het lichaam toegestaan om een tatoeage te zetten.

PMU bij lichamelijke aandoeningen

Het zetten van permanente make-up (PMU) brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

Laat geen PMU PMU aanbrengen:

 • op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
 • op een litteken dat minder dan een jaar oud is
 • op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet
 • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs
 • als je zwanger bent

Daarnaast wordt het afgeraden om permanente make-up te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

 • diabetes
 • hemofilie
 • chronische huidziekte
 • allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet
 • immuunstoornis
 • hart- en vaatafwijkingen

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.Veel behandelaars laten klanten vooraf een toestemmingsformulier ondertekenen waarin aandacht is voor de gezondheid van de klant. Vul het formulier naar waarheid in om gevaarlijke situaties en complicaties te voorkomen.

 

Verzorging van nieuwe PMU

Nieuwe permanente make-up (PMU) is vergelijkbaar met een schaafwond. Een slechte, onhygiënische verzorging kan tot wondinfecties en littekenweefsel leiden. Bovendien kunnen wondinfecties de PMU beschadigen. Als je de PMU goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is.

Behandel de PMU als volgt:

 • was de permanente make-up twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep (niet voor PMU)
 • dep de permanente make-up na het wassen met een schone handdoek droog beter nog aan de lucht laten drogen.
 • smeer de behandelde huid in met een zalf die je van de behandelaar hebt gekregen of die hij of zij je aanraadt. Liefst laten drogen zonder een zalfje aan te brengen. Tenzij het b.v. gaat jeuken.

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:

 • de behandelde huid zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de huid verzorgt)
 • niet krabt aan de behandelde huid
 • de behandelde huid niet afdekt met pleisters of verband
 • (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt (douchen mag wel)
 • de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank
 • niet je huis gaat schoonmaken of schilderen om loshangende stof te vermijden.

De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je PMU daarom altijd in met zonnebrand.

Lichamelijke klachten na het zetten van permanente make-up

Ook wanneer je permanente make-up (PMU) hygiënisch wordt gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. Klachten zoals een allergische reactie op de pigmentstoffen of een ontsteking van de PMU.

Direct na het zetten kan de behandelde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal. Maar neem contact op met je huisarts en/of ook je behandelaar als:

 • je je zorgen maakt over de genezing
 • je binnen een paar dagen na het zetten van de PMU ziek wordt of koorts krijgt
 • lichamelijke klachten zoals jeuk, roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten
 • je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren
 • er 24 uur na het zetten van de PMU nog steeds bloed of wondvocht vrij komt, of er pus uit de PMU komt
 • er kleurveranderingen optreden
 • je andere symptomen hebt die je niet vertrouwt

 

Neem ook altijd contact op met een arts als tijdens of direct na het zetten van de PMU ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat aanbieders van PMU geen artsen zijn, mogen zij je klachten niet zelf behandelen.

Onze specialiteit is het maken van natuurlijk uitziende wenkbrauwen. Aangepast op kleur, type en vorm gezicht met in dien mogelijk een liftend effect.
Je kunt ook bellen voor meer informatie. Tel. 013-5360944
Lilyan

 

Login

Lost your password?