Koemelkvrij eten

Er hebben steeds meer mensen een overgevoeligheid voor koemelk.

Ik merk dat als mensen met huidproblemen b.v.  ontstekingen, roodheid, eczeem, droge huid of vaak verkouden ( slijm in de longen en luchtwegen ),  hun voeding gaan veranderen door koemelkvrij eten, de huid/ verkoudheidsproblemen ook verdwijnen.  Dat weet ik uit jaren lange ervaring en mijn studie Chinese geneeskunde. B.v. je darmen, je longen je huid staan allemaal met elkaar in verbinding. Als het ene orgaan niet goed werkt, werkt het andere daaraan gekoppelde orgaan ook niet goed. En zo werkt het om even makkelijk te zeggen.

In de beginfase kun je beter ook geen andere dierlijke zuivel gebruiken. ( zoals geit, schaap of paard ).

Graag help ik met het uitpluizen wat wel en goed voor iemand is om te eten. Dat kan per persson verschillen. Wat voor de een goed is om te eten is kan voor de ander weer niet goed zijn. Ook wordt er veel geschreven over wat gezond is en veel mensen gaan dat dan direct kopen en eten….beter kun je eerst eens even op internet kijken wat daar echt van waar is….vaak is het ook om het product te promoten.

Kom je calcium tekort als je geen zuivel meer eet?

Nee! Integendeel eigenlijk. Melk bevat calcium en zou het dus daarom goed zijn voor bijvoorbeeld sterke botten. Maar calcium uit melk is helemaal niet goed opneembaar door ons lichaam. In onze botten moet de verhouding tussen calcium en fosfor gelijk zijn. Maar koemelk bevat meer fosfor dan het calcium bevat. Het lichaam zal proberen de verhouding gelijk te krijgen door calcium aan de botten te onttrekken. Het werkt dus precies averechts en kan zo zelfs osteoporose (bot-ontkalking) veroorzaken.

Vraag bij uw bakker naar brood zonder koemelk. Vaak bevat broodverbeteraar koemelk.

De volgende additieven bevatten melk: E101 = Riboflavine, E213 = Calciumbenzoaat ( conserveermiddel gewonnen uit fruit en zuivel ), E966 = lactitol gemaakt uit lactose.

Als je geen zuivel gebruikt hoeft je niet bang te zijn dat je te weinig calcium binnen krijgt, hieronder een aantal prima calciumbronnen:

  • Broccoli
  • Peulvruchten
  • Chiazaad
  • Sesamzaad
  • Paksoi
  • Boerenkool
  • Rucola
  • Vijgen
  • Inname van vitamine D ondersteunt de opname van calcium uit je voeding, vraag aan je arts of het zinvol is dit extra als supplement te gaan gebruiken.
Alternatieven voor melk, room en yoghurt:
  • Melk: Amandelmelk, havermelk, rijstmelk, kokosmelk, quinoamelk, soja ( pas op, veel additieven en suiker )
  • Room: Haverroom, rijstroom, kokosroom, sojaroom, ( pas op, veel additieven en suiker)
  • Yogurt: Soja, amandel, kokosyogurt
  • Boter: Kokosolie ( liefst extra vierge )

Maar voor bovenstaande geldt: Dit verschilt van persoon tot persoon!