Tatoëeren Permanente make-up

Permanente make-up: wenkbrauwen, lijntjes bovenooglid, lijntjes onderooglid, liplijntjes

Getatoeërde wenkbrauwen natuurlijk en niet van echt te onderscheiden.

Onze specialisatie is het maken van echte wenkbrauwen waar u ook lang plezier van zult hebben.

Het zetten van permanente make-up “tatoeëren” (het lichaam met figuren beprikken en beschilderen, wat vele volkeren in Amerika en Afrika gewoon zijn te doen) is toch een vak een vak apart! Helemaal het tatoeëren van mooie permanente make-up wenkbrauwen. De meeste mensen vragen naar de hairstroke-techniek maar wat is hairstroke-techniek eigenlijk?

Hairstroke-techniek is een vorm van haartjes maken en ik mag wel zeggen dat ik die mooie nieuw techniek de laatste jaren met veel plezier mezelf heb eigen gemaakt. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar even wat haartjes / streepjes zetten. De permanente make-up moet ook goed blijven zitten en mensen moeten eigenlijk niet zien dat ze getatoeërd zijn.

Ik kijk naar de vorm van het gezicht, de huidskleur en de vorm die de wenkbrauwen van nature hebben of hadden. Je kunt het gezicht niet alleen een beetje laten liften maar je krijgt ook een mooie expressie in je gezicht. Dit geeft een mooie sterke uitstraling.

Natuurlijk luister ik ook naar de wensen van een klant. Samen gaan we tekenen, kijken wat het mooiste is en haalbaar. Een gezicht is niet gelijk aan beide kanten, de neus staat ook vaak anders dat kun je zien bij b.v. brildragers. Ik laat de mensen meekijken in de spiegel om bewust te worden van je gezicht voordat ik begin met de permanente make-up aan te brengen.

Stapje voor stapje worden het allemaal wenkbrauwen naar wens en passend met de juiste kleur, vorm en dikte. Ik heb mijn eigen techniek ontwikkeld die ook goed blijft zitten. Het advies is om na een jaar de tatoeage bij te laten werken om op te frissen.

Zit u ook te denken om permanente make-up te laten zetten en twijfelt u nog?

Dan bent u van harte welkom voor een kennismaking en uitleg. Lijntjes op bovenooglid of onder het ooglid breed of dun en lipliners of lippen opvullen kan ook.

Onderzoek naar zware metalen en microbiologische veiligheid.

In de periode december 2015 tot en met februari 2016 onderzocht de NVWA 52 zwarte tatoeage- en PMU-inkten op de aanwezigheid van PAK’s en zware metalen en op de microbiologische veiligheid. Daarnaast werd het etiket beoordeeld op de vermelding van de naam of handelsnaam en adresgegevens van de producent, de datum van minimale houdbaarheid, batch- of codenummer en de ingrediëntenlijst. De meeste op de Nederlandse professionele markt aangeboden merken zijn onderzocht. Lijst met inkten en merknamen.

Vergunning GGD

Tatoeagepraktijken moeten een vergunning van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst hebben. Deze vergunning wordt alleen verleend als tijdens een inspectie blijkt dat er hygiënisch en veilig wordt getatoeëerd in de praktijk. In de hygiënerichtlijn voor tatoeëren van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid staat aan welke hygiëne- en veiligheidseisen tatoeëerders moeten voldoen.

Veilig PMU

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of praktijken ook hygiënisch werken in de periode tussen twee inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit. Ook bij klachten en meldingen gaat de GGD langs bij praktijken om te kijken of er veilig en hygiënisch wordt gewerkt. Verder wordt er ook toezicht gehouden op de naleving van de vergunningplicht, de leeftijdsgrenzen en de gebruikte inkten en de deugdelijkheid van andere materialen.

Laat je tatoeage alleen zetten in een studio met een vergunning. Dan is gecontroleerd of de tatoeëerder hygiënisch werkt.

Een tatoeëerder zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij tatoeëerders die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

Hygiënische werkwijze

Een intacte huid biedt bescherming tegen infecties. Doordat de huid tijdens het zetten van permanente make-up  wordt beschadigd, neemt de kans op infecties toe. Daarnaast kun je tijdens de behandeling besmet raken met bloedoverdraagbare ziekten, zoals hepatitis B of C of hiv, als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

Om infecties te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens het zetten onmisbaar. Houd daarom in de gaten of je behandelaar hygiënisch werkt. Let hierbij in ieder geval op het volgende:

  • Schone werkruimte waar de permanente make-up gezet wordt. Er zijn in ieder geval geen bloed- of pigmentvlekken van een vorige klant zichtbaar.
  • De behandelaar wast zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaar zet.
  • De naaldmodule komt uit een steriele verpakking en wordt niet met de blote handen aangeraakt. Na het zetten wordt de naald weggegooid.
  • Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de behandelaar schone handschoenen aan en zet  de losse steriele onderdelen in elkaar. Direct daarna begint met het zetten van de permanente make-up.
  • Na tussentijdse pauzes wast of desinfecteert de behandelaar eerst de handen voordat de handschoenen weer aan gaan.
Veilig is nog niet mooi

Bij het verlenen van een vergunning wordt alleen beoordeeld of de permanente make-up  hygiënisch en veilig wordt gezet. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst  beoordeelt niet of de gezette permanente make-up ook mooi is.

De kwaliteit en stijl van permanente make-up  verschillen per studio. Oriënteer je daarom goed voordat je permanente make-up zet.  Ook kun je bij vrienden en bekenden informeren naar hun ervaringen met behandelaars.

Leeftijdsgrenzen

Bij permanente make-up wordt inkt in de huid geïnjecteerd. Daarom gelden voor permanente make-up dezelfde leeftijdsgrenzen als voor tatoeëren.

Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is. Dit mag echter níet op het hoofd, de hals, de polsen en de handen. Omdat permanente make-up  altijd op het hoofd wordt aangebracht, is het zetten van permanente make-up bij jongeren onder de 16 jaar dus niet toegestaan.

Bij kinderen onder de 12 jaar is het op geen enkele plaats op het lichaam toegestaan om een tatoeage te zetten.

PMU bij lichamelijke aandoeningen

Het zetten van permanente make-up brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

Laat geen permanente make-up aanbrengen:
  • Op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan.
  • Op een litteken dat minder dan een jaar oud is.
  • Op een plek waar minder dan zes weken geleden permanente make-up is gezet.
  • Op een plek waar minder dan drie maanden geleden een permanente make-up  of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is.
  • Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
  • Als je onder invloed bent van alcohol of drugs.
  • Als je zwanger bent.
Daarnaast wordt het afgeraden om permanente make-up te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
  • Diabetes.
  • Hemofilie.
  • Chronische huidziekte.
  • Allergie voor pigmentstoffen of andere materialen die gebruikt gaan worden.
  • Immuunstoornis.
  • Hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch jezelf laten behandelen met permanente make-up? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Veel behandelaars laten klanten vooraf een toestemmingsformulier ondertekenen waarin aandacht is voor de gezondheid van de klant. Vul het formulier naar waarheid in om gevaarlijke situaties en complicaties te voorkomen.

Verzorging van nieuwe PMU

Nieuwe permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Een slechte, onhygiënische verzorging kan tot wondinfecties en littekenweefsel leiden. Bovendien kunnen wondinfecties het werk van de permanente make-up beschadigen. Als je de permanente make-up goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is.

Nabehandeling voor lichaam. Niet voor het gezicht.
  • Was de permanente make-up twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep (niet voor PMU)
  • Dep de permanente make-up na het wassen met een schone handdoek droog beter nog aan de lucht laten drogen.
  • Smeer de behandelde huid in met een zalf die je van de behandelaar hebt gekregen of die hij of zij je aanraadt. Liefst laten drogen zonder een zalfje aan te brengen. Tenzij het b.v. gaat jeuken.
Zorg dat je tijdens het genezingsproces:
  • Raak de behandelde huid niet aan of met een schoon wattenstokje en was eerst je handen voordat je de huid verzorgt.
  • Krabt niet aan de behandelde huid.
  • Dek de behandelde huid niet af met pleisters of verband
  • Niet gaan bubbelbaden, zwemmen in een zwembad, sauna en stoombaden en een week niet douchen met het hele gezicht onder de kraan.
  • Ga niet onder de zonnebank of ga niet in de zon zitten
  • Vermijd stoffige ruimtes ga dus ook niet niet je huis gaat schoonmaken of schilderen.
  • Gebruik een zonnebrandcrème als de huid genezen is. De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je permanente make-up daarom altijd in met zonnebrand.
Lichamelijke klachten na het zetten van permanente make-up

Ook wanneer je permanente make-up hygiënisch wordt gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. Klachten zoals een allergische reactie op de pigmentstoffen of een ontsteking.

Direct na het zetten kan de behandelde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal.

Maar neem contact op met je huisarts en/of ook je behandelaar als:
  • Je je zorgen maakt over de genezing.
  • Je binnen een paar dagen na het zetten ziek wordt of koorts krijgt.
  • Lichamelijke klachten zoals jeuk, roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten.
  • Je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren.
  • Er 24 uur na het zetten van de PMU nog steeds bloed of wondvocht vrij komt, of er pus uit de PMU komt.
  • Er kleurveranderingen optreden.
  • Je andere symptomen hebt die je niet vertrouwt.

Neem ook altijd contact op met een arts als tijdens of direct na het zetten ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat de behandelaars geen artsen zijn, mogen zij je klachten niet zelf behandelen.

Onze specialiteit is het maken van natuurlijk uitziende wenkbrauwen. Aangepast op kleur, type en vorm gezicht met in dien mogelijk een liftend effect.

Vergunning Esthetisch Centrum Tilburg: VG-95080 geldig tot en met 30 maart 2027 maart 2024