Acne, puistjes, onzuivere huid, ontstekingen

Om acne te voorkomen en te behandelen is de reiniging, de hydratatie en de bescherming van je huid tegen UV stralen heel belangrijk. Producten die niet alleen je huid onder controle gaan houden maar ook om de effecten van de behandeling langer vast te houden en zo de beschadiging van je huidbarrière te herstellen.

Als de huid te veel talg aanmaakt, kunnen de hoorncellen op elkaar gaan plakken, doordat de bovenste huidlaag niet goed meer functioneert. Zo ontstaat hyperkeratose waarbij de talgklier uitgang afgesloten wordt.

Het gevolg kan zijn dat de cutibacterium acnes (P. acnes) gaat groeien en samen met de talg ontstekingen gaat veroorzaken. De wand van de talgklier is gevoelig en gaat de talg omzetten, door de irriterende werking van vrije vetzuren, in ontstekingsweefsel. Hierdoor ontstaan comedonen, papels, pustels en cystes.

De eerste stap is dus de reiniging van de huid!

Er zijn veel medicijnen tegen acne. Bijvoorbeeld Benzoylperoxide, Isotretinoïne en Retinoïden. Met de meest vervelende en aangrijpende bijwerkingen: verdunning van de huid, resistentie en het aantasten van de goede bacteriën maar erger nog aantasting van leverfuncties, depressie, nachtzicht enzo.

Er is bewijs dat de resistentie voor antibiotica wereldwijd aan het toenemen is ondanks dat er in het verleden effectieve resultaten werden geboekt, al zijn ze van korte duur. Er is nu zelfs sprake van een vaccinatie aanpak.

In het verleden vertelde ik al dat de zon, UV-stralen, juist de ontstekingen kunnen verergeren. Er ontstaat een proliferatie van de talgklieren. De talgklieren worden juist tijdens het zonnebaden geprikkeld om talg en cytokines (activeren ontstekingen) aan te maken. Gebruik daarom ook altijd na een goede reiniging een breedspectrum beschermende crème.

Dus:

  • De juiste reinigingsproducten thuis gebruiken
  • Hydrateren om de afweer van de huid te verbeteren
  • Voeding vermijden die ontstekingen bevorderen
  • Behandelingen door een ervaren schoonheidsspecialist
Voeding met gunstige werking op acne
  • Groenten (geel en groen) en erwtjes
  • Fruit: bananen en watermeloen
  • Vis: witte vis en tonijn vanwege de omega 3 (speelt een rol bij de talgproductie/ ontstaan ontstekingen) en omega 6 vetzuren

Wat voor veel mensen met acne een ongunstige werking zou kunnen hebben:

  • Chocolade
  • melkproducten, kaas
  • Suiker
  • Eieren

Bij de pathogenese van acne kunnen verschillende factoren worden onderscheiden:
  • Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitvoergang

  • Bacteriële kolonisatie in de talgklier

  • Hormonale invloeden

  • Ontstekingsproces in en rondom de talgklier

Acne is één van de meest vervelende huidaandoeningen die er zijn. Puistjes of acne zijn vaak met roodheid zichtbaar in het gezicht en mensen die last hebben van acné of puistjes vinden het vaak vervelend of kennen grote schaamte.

Vroeger zei men dat acne ontstond door het gezicht en andere lichaamsdelen niet goed te wassen. Maar we weten tegenwoordig wel dat dat niet klopt.

Pathogenese van acne

Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitvoergang

Onder hyperkeratose wordt verstaan een verdikking van de hoornlaag. In de talgfollikels vormen zich de “filaments séborrhéiques” bestaande uit lipiden, met een keratineskelet, een keratinemantel en massa’s Propionibacterium acnes (P. acnes). Lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen van uiteenlopende chemische samenstelling, onder andere triglyceriden. Door het aan elkaar plakken van de hoornlamellen ontstaat een hyperkeratose bij de talgklieruitvoergang. Hierdoor wordt het epitheel van het infra-infundibulum geprikkeld en worden er meer hoorncellen geproduceerd. Ook de oppervlakte-lipiden kunnen door irritatie hyperkeratose van de uitvoergang veroorzaken: het begin van een microcomedo. Er ontwikkelt zich uit de microcomedo een gesloten whitehead of open blackhead. Door de voortdurende productie van de hoorncellen en sebum zal de whitehead kapot gaan en aanleiding geven tot acneachtig letsel oftewel de hoornmassa zal progressief de uitvoer- gang verwijden en op dat ogenblik zal men deze als een open comedo zien: een blackhead. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door de oxidatie van de melanine geproduceerd in het epitheel van het acro-infundibulum.

Bacteriële kolonisatie van de talgklieruitvoergang

De belangrijkste bacterie bij de pathogenese van acne is de anaërobe bacterie, P. acnes. Deze is in staat om met het enzym lipase de triglyceriden uit talg om te zetten in vrije vetzuren. Deze hebben een irriterende werking op de wand van de talgklieruitvoergang.

Hormonale invloeden

De activiteit van de talgklieren kan onder hormonale invloed staan, onder andere de androgenen (het testosteron). Bij acne hoeft er geen verhoogde androgeenproductie aanwezig te zijn.

  • Androgene hormonen
  • Testosteron: In de huid wordt testosteron door het enzym 5a-reductase omge- zet in het veel actievere 5a-dihydrotestosteron (DHT). Dit heeft een hogere affiniteit voor de receptor van de talgkliercel en treedt op als versterker van het androgene signaal. De talgklier heeft een verhoog- de gevoeligheid voor de androgene hormonen. Anti-androgenen hebben een remmende werking op de talgproductie.

  • Oestrogenen: Oestrogenen werken remmend op de sebumproductie.

Ontstekingsproces rondom de talgklier

De exacte oorzaak van de ontstekingsreactie is niet geheel duidelijk. De ontstekingsreactie in de talgklier veroorzaakt een beschadiging van de wand en de vrije vetzuren komen in het omliggende weefsel terecht. Daardoor treedt een chemische ontstekingsreactie op in het omliggende weefsel met als gevolg het ontstaan van papels en pustels.

Gradaties en verschijningsvormen acne

De diagnose acne wordt vaak gesteld aan de hand van wat men ziet. Echt betrouwbare meetinstrumenten zijn nog niet gevonden. Men kan de ernst bepalen door het aantal laesies te tellen en de aanwezigheid van ook noduli, cysten en infiltraten mee te laten tellen. Is er algehele malaise of zijn er nog ernstige afwijkingen? In de richtlijn acneïforme dermatosen van de NVDV (NederlandseVereniging voor Dermatologie enVenereologie) wordt ook gesteld dat een standaard classificatie- of gradatiesysteem voor acne nog ontbreekt. Acne wordt daarom vaak op basis van het aantal laesies en de uitbreiding ingedeeld als mild, matig of hevig. De aanwezigheid van littekens speelt mee in het beoor- delen van de ernst van de acne.

Gradaties

Acne kan worden ingedeeld naar ernst en soort. Om de ernst aan te duiden worden de volgende verschijningsvormen gehanteerd:

  • 1e-graad, mild: micro-comedonen,bijna geen pustels, papels,open en gesloten comedonen
  • 2e-graad, matig:micro-comedonen,papels, pustels
  • 3e-graad, hevig:micro-comedonen en reuze-comedonen, papels, pustels, cysten, fistels en noduli,littekenvorming

Acne-vormen

Onderstaande soorten zijn het meest voorkomend in de praktijk van de schoonheids- specialist.

Acne VulgarisSynoniem: Comedonen acne, inflammatoire acne, acne juvenilis (jeugdacne). Lokalisatie: Gelaat, schouders, borst, rug.

Acne ConglobataLokalisatie: Gelaat, schouders, borst, rug.

Acne KeloïdalisLokalisatie: Meestal nek en schouders maar ook borst en rug.

Acne TardaLokalisatie: Gelaat, hals.

Acne InversaSynoniem: Acne ectopica, Hidradenitis Suppurativa. Lokalisatie: Oksels, liezen en plooien van de huid.

Acne excoriée des jeunes fillesSynoniem: Skin Picking (krab-acne). Lokalisatie: Gelaat en gehele lichaam.

Acne FulminansLokalisatie: Gelaat, borst, rug

Acne NeonatusSynoniem: Zuigelingen acne.Lokalisatie: Gelaat (wangen) van zuigelingen.

Acne InfantumLokalisatie: Gelaat (wangen) van peuters.

Acne Mechanica Lokalisatie: Op druk- en wrijfplaatsen.

Acne Tropicalis Lokalisatie: Gelaat en gehele lichaam.

Acne Venenata Synoniem: Contactacne.Lokalisatie: Op de plaatsen waar het contact met een product plaatsvindt.

Acne AestivalisSynoniem: Zomeracne (Mallorca-acne).Lokalisatie: Op de voor zonlicht overgevoelige huid, vooral bovenarmen en romp.

Acneïforme rashOntstaat als bijwerking van nieuwe generatie oncologische medicatie.

Huidtypen

Als acne na behandeling verdwijnt, is er vaak een rode of paarse verkleuring van de voormalige ontstekingen op de huid te zien. Dit zijn de kenmerken van de huid die zich aan het herstellen is. Deze verkleuringen worden postinflammatoir erytheem genoemd. Dit postinflammatoir erytheem kan uiteindelijk donker verkleuren: postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit wordt vooral gezien bij mensen met een donker huidtype. Deze postinflammatoire hyperpigmentatie, die vaak als cosmetisch storend wordt ervaren verdwijnt vaak in de loop der jaren.

Extra aandacht dient te worden gegeven aan de donkere huid. De huidtypen IV tot en met VI volgens de classificatie van Fitzpatrick neigen sneller naar keloïd vorming (litteken- vorming bij verwondingen), pigmentverschuivingen of depigmentering. Dit kan invloed hebben op de keuze om bepaalde behandelingen niet te doen of aangepast uit te voeren en dat geldt derhalve ook voor acne behandelingen.


Bepaling van het huidtype volgens de Fitzpatrick classificatie

De Fitzpatrick Classificatie kent 6 huidtypen. Hieronder een overzicht van deze huidtypen:

Huidtype I: Huidtype II: Huidtype III: Huidtype IV: Huidtype V: https://www.esthetischcentrumtilburg.nl/blog/huidtype-volgens-fitzpatrick

Wil je graag je huidtype weten? Stuur je mailadres via onderstaande button. Je krijgt dat de test toegestuurd.

Contra-indicaties

Algemene contra-indicaties bij acnebehandelingen

  • Algeheel verminderde weerstand
  • Herpes-infecties
  • Gebruik Isotretinoïne, tetracycline
  • Huidbeschadigingen i.v.m. verhoogd infectiegevaar • Huidkanker
  • Auto-immuunziekten
  • Diabetes
  • Gebruik antistollingsmedicijnen

Aanvullende contra-indicaties specifiek voor lichtbehandelingen bij acne

• Epilepsie
• Overgevoeligheid voor licht • Schildklieraandoening
• Gebruik Isotretinoïne

Aandachtspunt acnebehandeling tijdens zwangerschap

Raadpleeg een arts of dermatoloog alvorens lichttherapie en zuurpeelings toe te passen.

Doel van de behandeling

Het belangrijkste doel van een acnebehandeling is het ledigen van gesloten en open comedonen (de white- en blackheads) en het ledigen van pustels, papels en cysten.

Nabehandeling van restacne of eventuele littekens

Peelings (AHA’s, BHA’s en PHA’s), Microdermabrasie, Huidverbeterende massage (Pincement-/bindweefselmassage), Microneedling

Content: richtsnoer ANBOS acne.

Ik hecht veel waarde aan kwaliteit en probeer dat op vele manieren te borgen. Acne behandelingen moeten professioneel en met kennis van zaken uitgevoerd worden.
Lilyan

Dieptereiniging in onze praktijk

De huid netjes en professioneel zuiveren. Manueel verwijderen van mee-eters, comedonen, pustels, kleine ontstekingen en gerstekorrels meestal in combinatie met een veilige peeling.

De nadruk ligt op het ledigen van open talgophopingen, pustels en papels, met als doel littekens te beperken/huidafwijkingen te verminderen en de huid een zo gaaf mogelijk uiterlijk te geven.

Er zal gebruikt worden gemaakt van gecombineerde zuren zodat het talg er makkelijker uit kan en niet kan ophopen en de rest acne littekentjes doen vervagen, verwijderen.

  • Het advies: 4 tot 6 manuele dieptereinigingen gericht op lichte hoornverdunning elke week.
  • Producten die worden gebruikt worden afgestemd op de behoefte van je huid en bespreken we vooraf.